Allmänt

Fotbollsmålvakten kläder och regler

2010-07-03 11:59 #0 av: Tatsja

Här försöker jag förklara målvaktens regler och hur det kommer sig att de har andra färger än utespelarna.

Fotbollsmålvaktens uppgift är att se till att bollen aldrig kommer in i det egna laget målbur. Målvakten är den enda spelaren som får använda alla delar av kroppen för att hindra bollen. Han har ofta handskar på sig för att få ett bättre grepp om bollen.

Regler

Målvakten får som sagt använda alla kroppsdelar för att förhindra att bollen går in i eget mål. Detta gäller dock bara inom straffområdet; utanför straffområdet ses målvakten som vilken annan spelare som helst. Dessutom får målvakten inte heller ta i bollen med händerna även om han/hon står i straffområdet om bollen passades dit av en medspelare. Däremot får målvakten använda händerna om medspelaren fick dit bollen genom att nicka, brösta eller knäa dit den.

När fotbollsmålvakten har plockat upp bollen med händerna har han/hon sex sekunder på sig att sätta bollen i spel igen. Målvakten får dock inte släppa bollen med händerna och sedan plocka upp den igen - när bollen är släppt får han/hon bara ta i bollen med händerna efter att en motståndare rört vid den. Målvakten har även speciellt skydd från domaren och bollen får inte sparkas av en utespelare om målvakten har händerna på bollen.

Utstyrsel

Målvakten har inte samma utstyrsel som utespelarna och ofta är det en täckande, speciellt när det är kyligt väder ute.

Anledningen är traditionellt långt bak i tiden. Förr fanns det bara två typer av målvaktströjor. Den ena av en tajt undertröja eller långärmad väst och den andra typen, en tjock polotröja, som var populär under matcher på vinterhalvåret. Polotröjan slutade de med under 1960 talet, då fler och fler började bära mer atletiska tröjor.

Före första världskriget kunde man bara se skillnad på målvakt och utespelare, då målvakten då bar keps, men skotska målvakter ombads de redan 1909 att bära andra färger än sina utespelare.

Först under 1970-talet fick målvakten välja sina färger på kläderna. Innan var deras överdel i antingen gröna, blåa eller röd/vita, förutom i internationella matcher, då de oftast bar gult.

Under 1970- talet, bar den engelska fotbollsmålvakten, Peter Shilton en helvit dräkt under en match.  Han släppte in ett långskott och många tror att den vita dräkten var reklekterande och att det gjorde det lättare för motståndarna att se var han stod.

Ända fram till mitten av 1990-talet bar målvakterna samma strumpor och shorts som utespelarna, fast det finns undantag där också. I Östra Europa, bar Sovjetunionens Lev Yshin och Ungerns, Gyula Grosics helsvarta dräkter.

Sen finns det målvakter som inte tycker om sina dräkter. Inte alla målvakter tycker om kläderna de får bära.
Den engelska målvakten David Seaman ansåg att hans helröda dräkt fick honom att se ut som ett paket godis, även landslagsmålvakten Chris Woods tvingades att bära lila strumpor när han spelade för Sheffild Wednesday.

Det finns även skrock i kläderna som gör att lag väljer bort kläder.
Som exempelvis Arsenals målvakt. Han bär aldrig en ny tröja om den inte blivit tvättad.
Detta beteende började redan 1927, då Arsenals målvakt Dan Lewis skyllde sitt straffmål i
FA-cupfinalen, på sin nya otvättade tröja.
Den skotska målvakten Allan Rough vill inte ha annat nummer än 11 på ryggen, då han anser det nummer ger tur.

 

280px-Football-gloves_Oliver_Kahn.jpg

Oliver Kahns fotbollshandskar.

Tröjnummer

Det finns inga regler som bestämmer vilket tröjnummer en målvakt måste ha, men det vanligast är nummer 1 på tröjan. Under VM 1978 satte det nederländska landslaget numren på spelarna i alfabetisk ordning, så Ruud Geels bar nummer ett.

Man känner till att den tidigaste kända matchen med numrerade tröjor av när American Soccer League, när Scullin Steel från St. Louis spelade finalmatch säsongen 1922/1923. De numrerade tröjorna kom inte till Storbritannien förrän 1928 och i FA-cupfinalen 1933. Fast istället för att varje lag numrerade sina tröjor från 1 till 11 så bar de numren 1 till 22. Evertons målvakt var den som fick äran att bära nummer 1 och Manchester Citys målvakt, nummer 22. Detta med numrerade tröjor blev inte obligatorisk i brittisk fotboll förrän 1939.

I internationellt spel dök numrerade tröjor upp först 1937 när England mötta Skottland på Hampden Park. Det skotska laget var dock onumrerat. När VM-finalen spelades 1938 var dock lagen numrerade. I VM 1954 var alla landslag tvungna att numrera spelarna men inte nödvändigt ha numren på tröjorna. Det var först vid EM 1992 i Sverige som kravet kom att alla spelare skulle ha sina nummer på tröjan.

mål.jpg

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2010-07-05 01:31 #1 av: AndreasS

När jag var aktiv som spelare så var jag målvakt. Mitt tröjnummer var 74. Anledningen till just det numret var att jag är född det årtalet.

Som knatte hade man vadderade knickers tills man kom upp till 11-manna, då började man med shorts.

Det där med att man har ett slags skydd från domaren att bollen inte får röras av motståndaren brukar kallas 10 fingrar på bollen.

Nu är det en hiskligt många år sedan jag spelade boll, slutade 1994 på grund av skador i båda knäna.

Har spelat i Västerås IK som knatte, Västerås SK som junior och i Svanå IF som senior.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.