2010-05-01 08:03 #0 av: Tatsja

Varför är första maj en röd dag och varför går demonstrationståg på just denna dag?

                                                                             första maj tåg

Första maj har sedan 1939 varit allmän helgdag i Sverige. Det är den enda av våra allmänna helgdagar som inte har någon koppling till Svenska kyrkan. Även nationaldagen 6 juni är en icke-kristen helgdag. Den blev röd dag år 2005.

De första demonstrationstågen i sverige, gick av stapeln år1890.Då samlades inte mindre än 20 000 personer i tåget och på Gärdet var det inte mindre än 50 000 som lyssnade till talarna:
socialisterna Hjalmar Branting,  Hinke Bergegren , August Palm,  R Hansen, P M Landin och K J Karlsson.

Kravet då var en åttatimmars-arbetsdag.

"I följd av ett beslut, enhälligt fattat på den internationella arbetarkongress, som förlidet år hölls i Paris, ha vi idag, den 1 maj 1890, i likhet med hela Europas och Amerikas klassmedvetna proletariat, samlats till en världsdemonstration för lagstadgad 8-timmarsarbetsdag."

Dessa ord är hämtade ur den resolution som antogs på Ladugårdsgärdet i Stockholm vid Sveriges allra första förstamajdemonstration.

Första maj är även till minne av Haymarketmassakern som inträffade i Chicago 1886.

Det var strejkande anarkistiska arbetare som demontrerade för åtta timmars arbetsdag. När polisen ingrep för att uppläsa demonstrationern, så kastade någon in en bomb och kaos inträffade vilket fick till följd att polis och arbetare började skjuta på varandra.

Sju poliser och 21 arbetare dog i det kaoset.

Åtta arbetare och strejkledare greps och åtalades för att ha varit indirekt medverkande av bomben. Fyra blev dömda till hängning en begick självmord i fängelset. 2 fick sina dödsstraff ändrat till livstid.

Det konstaterades vid en senare rättegång att justitiemord hade begåtts och de tre som överlevde blev frisläppta från fängelset.

De som redan avrättats blev martyrer för arbetarrörelsen och till minne av Haymarketanarkisterna så antogs första maj som arbetarrörelsens internationella kampdag.

Internationalen är en traditionell sång som sjunges över hela världen av olika partier och grupper under första maj-tåget. Men vanligast är första och sista versen.

Däremot brukar socialdemokraterns ofta sjunga Arbetets söner.

Den socialistiske pionjären Hannes  Sköld skrev 1911 en speciell första maj-sång som heter Första maj.

Första maj, första maj
varje sliten kavaj
blir en mantel av strålande ljus,
varje trött proletär
glömmer mödornas här
och går drucken av vårvindars rus.

O du älskogens vår,
som befriande går
över landen i segrarefärd,
du är drömmens också,
och var blick i det blå
är en blick in i undrenas värld.

Vart förtryckarnas hot,
varje vardag med sot
blir idag som en lumpen legend.
Och var håg och vår hand,
röres fritt utan band,
och vår blick är mot framtiden spänd.