Allmänt

Fotbollsregler

2010-04-09 10:39 #0 av: Tatsja

Regler för spelare och vad domarna har för uppgift.

                                                                   Fotbollsdomare Pierluigi Collina

Domare:

Fotbollsdomaren har som uppgift att se till att reglerna följs under matchen. Hans beslut kan inte överklagas.

Huvuddomaren har två assisterande domare som hjälp under matchen.
Deras ansvarsområde är att markera för offside och om bollen passerar spelplanens begränsningsområde ochäven  bistå domaren i det övriga spelet.
Det kan även förekomma en fjärdedomare.
Hans huvuduppgift är att tillse att tränare, lagledare, lagläkare, ersättare/avbytare, med mera, befinner sig i det tekniska området.
Han ska även kunna bistå domaren i den mån detta är möjligt

Mest kända fotbollsdomare är svenska Anders Frisk och Italienska Pierluigi Collina.

                                                                            Fotbollsdomaren Anders Frisk

Fotbollsregler:

Spelreglerna kan skilja sig världen över. Exemplevist hur många gånger gult eller rött kort visas innan man åker ut, efter regelbrott. Men vid internationella matcher, använder man samma regler, för att inte missförtånd ska kunna ske.

                                                        fotbollsplan

Planen

Fotbollsplanen är rektangelformad och uppdelad i två halvar.
Den är 45 - 90 meter bred och 90 - 120 meter lång.
Underlaget är gräs, konstgräs eller grus.
För att minska skador på spelare, så föredras det att den är av gräs.

Planen består av en mittcirkel, där matchens startas.
Två straffområden som är en viktig indelning. där  målvakten får ta bollen med händerna och om det försvande laget begår ett regelbrott utanför straffområdet, som normalt skulle resultera i en direkt frispask i sitt straffområde, så döms motståndarlaget till straffspark.

Målområdet visar var målvakten får lägga bollen vid inspark..

Regler under match

När bollen hamnar utanför planens sidlinjer så dömer man till inkast. Hamnar den vid kortsidorna, blir det hörna eller inspark, beroende på vilket lag som slog ut bollen.

Regelbrott:

Om ett lag utsätts för regelbrott, kan domaren stoppa spelet och ge frispark till det lag som utsatts för regelbrott. Han kan även välja att ge fördel  av bollen  och låta det berörda laget ha kvar bollen  och låta spelet fortsätta utan avblåsning.

Sker det allvarligare förseelser så kan spelaren varnas med gult kort. Vid två gula kort, så blir det ett rött kort och spelaren får gå ut från planen resten av matchen. Detta kallas lindrig utvisning.

Sker det grövre regelbrott, så blir det rött kort direkt.Det kallar grov utvisning.

Vid otillåten kamp, då spelaren avsiktligt rör bollen med händerna, döms frispark eller offside..

 

                                                                     domare håller upp gult kort
Gult kort
:

Ges då spelare vinner en fördel genom att spela bollen med händerna, vid vårdslös tackling, filming, osportsligt uppträdande, medveten fördröjning av spelet, då spelaren vinner en taktisk fördel genom att bryta mot spelreglerna eller vid felaktig utrustning.


                                                                       Domaren håller upp ett rött kort.

Rött kort:

Ges då spelare otillåtet hindrar en spelare som har en klar målchans (Frilägesutvisning), eller vid våldsam eller obehärskad tackling.

Offsideregeln:
                                              offside.jpg
(Den blåa spelaren längst till vänster står i en offside-position då han är längre till vänster i banan än den streckade linjen som markerar var försvarare nummer två (målvakten är i det här fallet försvarare nummer ett) i det röda laget befinner sig)

Det är en av fotbollens svåraste förstådda regler. När bollen passas till en medspelare, måste han ha minst två motståndarspelare mellan sig och den vänstra kortlinjen. Sker inte detta är spelaren offside och motståndarlaget döms frispark.

Är spelaren som tar emot bollen, på egen planhalva eller befinner sig bakom bollen när passningen sker, döms han inte offside.

Vid offside så håller den assisterande domare upp sin flagga rakt uppåt ovanför sitt huvud. Detta för att göra huvuddomaren uppmärksam på att ett regelbrott begåtts. Huvuddomaren blåser då i i pipan och det lag vilket brottet begåtts mot, frå frispark.

Huvuddomaren ser på hur assisteranden domaren håller sin flagga för att kunna avgöra var på planen offsideförseelsen skett. Han kan hålla den i tre olika vinklar mot planen.
45 graders vinkel mot planen, betyder i höjd mde den assisterande domaren och på den tredjedel av planen som ligger närmast.

Vid 90 grader in i planen så har offside skett i den mittersta tredjedel och vid 135 grader in i planen placeras frisparken i den sista tredjedelen av planen.

                                              Ej offside
(Den blåa spelaren i mitten av straffområdet är inte i en offside-position trots att han bara har en försvarare (målvakten) mellan sig och målet eftersom spelaren med boll ligger högre upp i banan)

                                                     

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2010-04-09 23:25 #1 av: Tom-B

Så fick ja lära sig nå´t nytt igen, fast jag visste att att jag visste allt! Foten i munnen

Jag "visste" att det räkte med en spelare närmare målet för att man inte skulle vara offside. Men det skall tydligvis vara två!

Inte undra på att det ikb land är svårt att upptäcka offsiden.

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2010-04-11 10:05 #2 av: Tatsja

Man är aldrig för gammal för att lära sig något nytt. Men offsideregeln är krånglig.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.