Amerikansk fotboll

Amerikans fotboll

2009-09-29 11:00 #0 av: sissie

Det är inte alltid så lätt att förstå Amerikans Fotboll. Men grundreglerna är faktiskt väldigt enkla. Tomas Lindell Seniorcoach i Telge Truckers delar med sig av sin mycket trevliga artikel om just grundreglerna.

Regler

Kortfattade regler

 

Grunder
 

Match_033.jpg Ett lag består ofta av ca 40 spelare och är uppdelat i 3 olika lagdelar - anfallet, försvaret och "special teams". Dock är det endast tillåtet att ha 11 spelare per lag, på planen samtidigt.

När anfallet, som har bollen, är på planen -  så är deras uppgift att röra bollen framåt. För att klara detta så har man fyra försök på sig att avancera 10 yards. Om anfallet, som leds av Quarterbacken, klarar detta - så resulterar detta i fyra nya försök. Målet är att föra bollen ända ner i målområdet för en TOUCHDOWN, vilket resulterar i 6 poäng.

På andra sidan bollen står motståndarlagets försvar, som har som uppgift att stoppa det anfallande laget, så att dom inte får in några poäng.

1 yard = 0,91 meter
100 yards = 91 meter

 

Poäng

 Bildram

 Det finns fyra sätt att få poäng:

Touchdown - Ger 6 poäng när bollen förs in i målområdet genom att anfallet antingen springer in med bollen eller att bollen passas in.

Extrapoäng - Ger 1 poäng om bollen sparkas mellan målstolparna. Om det anfallande laget springer eller passar in bollenn i målorådet ger detta 2 poäng.

Field Goal - Ger 3 poäng om bollen sparkas in mellan målstolparna om detta görs under något av dom fyra försöken.

Safety - Ger 2 poäng när en anfallande spelare som har bollen i sin ägo blir nertacklad i hans egna målområde. Även när om en anfallande spelare springer och tappar bollen i det egna målområdet.

 

Tiden
 
Totalt spelas matchen effektivit i 60 minuter. Dessa 60 minuter är uppdelade på fyra stycken kvartar med halvtidsvila mellan andra och tredje. Totalt tar en match ca 2,5 timme med stopp och timeouts.

 

Från första till fjärde försöket 

 

vs_Bromma_12ers_033.jpgFörsök (Downs) är en serie av offensiva (anfallande) spel. Anfallet har fyra försök på sig att föra fram bollen 10 yards. Lyckas man med detta under något av försöken resulterar detta i fyra nya försök.

 

 

 

  • Första försöket (First Down) - Första försöket (första och 10)
  • Andra försöket (Second Down) - Andra försöket att nå 10.
  • Tredje försöket (Third Down) - Tredje försöket att nå 10.
  • Fjärde försöket (Fourth Down) - Det fjärde och sista försöket att nå 10 yards. Har man inte lyckats så finns det ett par alternativ:

Antingen så kör man på och chansar att man når så långt som krävs, med hjälp av spring- eller passpel. Man kan också försöka sparka ett "Field Goal" som, om man lyckas, ger 3 poäng.

Om man inte tror att man klarar något av ovanståene så kan man "Punta" bollen. Då sparkar man iväg bollen så långt från sitt eget målområde som möjligt.

 

Försvaret

 Bildram 

Försvaret ska försöka hindra motståndarlagets anfall att göra poäng . Detta görs med tacklingar på bollbäraren. Dessa positioner finns i en försvarsuppställning:

Tackle - Ställer upp på den defensivalinjen och har som uppgift att stoppa dom runningbacks som försöker ta sig igenom med bollen. Försöker även att tackla ner Quartenbacken innan han gör sig av med bollen. Detta kallas en "Sack".
End - Ställer upp på den defensivalinjen och har som uppgift att stoppa anfallet att ta sig runt på kanterna. Försöker även att tackla ner Quartenbacken innan han gör sig av med bollen. Detta kallas en "Sack".
Linebackers - Ställer upp bakom den defensivalinjen. Ska stoppa springspel men även täcka så att inte några passar kommer fram från Quarterbacken.
Cornerbacks - Ställer upp mitt emot dom offensiva mottagarna (Receviers) och täcker dessa så att dom inte kan fånga någon passning.
Safeties - Ställer upp längst bak i försvaret för att hjälpa att täcka pass, men hjälper även till när anfallet springer med bollen.    

 

Anfallet
 

Bildram Anfallet försöker göra poäng med hjälp av spring- och passspel. Följande positioner finns bland de 11 som är på planen:

Quarterback - Ledaren av laget, "fältets general", exekverar de flesta spelen.
Center - Ställer upp över bollen i mitten av den "Offensiva linjen"; snappar bollen (ger över bollen till Quartenbacken mellan benen) för att starta varje spel. Denna spelare hör till det som kallas den offensivalinjen, dessa herrar springer aldrig med bollen utan blockerar bara motståndarnas försvar (Defense) för att bollbärarna ska kunna ta sig fram.
Guards - Varje offense har två stycken Guards som ställer upp på varsin sida om Centern. Dessa spelare hör till det som kallas den offensivalinjen, dessa herrar springer aldrig med bollen utan blockerar bara motståndarnas försvar (Defense) för att bollbärarna ska kunna ta sig fram.
Tackles - Varje offense har två stycken Tackles som ställer upp utanför dom två Guardsen. Dessa spelare hör till det som kallas den offensivalinjen, dessa herrar springer aldrig med bollen utan blockerar bara motståndarnas försvar (Defense) för att bollbärarna ska kunna ta sig fram.
Tight end - Ställer upp på någon sida utanför tackles för att antingen blockera motståndaren eller att springa och ta emot passningar.
Wide receivers - Ställer upp 10-15 yards utanför den offensivalinjen för att springa och ta emot passningar från Quarterbacken.
Running back - Ställer upp bakom Quarterbacken, springer med bollen, tar emot passningar och blockerar moståndare.  

 

Special teams

 

Match_014.jpg Denna lagdel är ansvarig för alla sparkspel, både dom som sparkar och dom som tar emot:  

Kickoffs - Startar varje match, startar även andra halvlek och efter något lag gjort poäng.

Field goal - Anfallet försöker göra poäng (3 poäng) genom att sparka bollen genom målstolparna.

Punt - Utnyttjas då bollen ska lämnas över till motståndarlaget. För att deras anfall ska få det så svårt som möjligt sparkas bollen ner så långt det går på deras planhalva.

Kick returns - Efter det att motståndarlaget sparkat iväg bollen ska denna tas emot och tas så långt som möjligt mot målområdet.  

 

Artikel är skriven av Tomas Lindell 2007-06-27

Telge Truckers

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-10-14 09:44 #1 av: Tatsja

Detta är något jag ska ta mig tid att läsa, mycket bra information och lättläst

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-10-14 17:03 #2 av: [SimonK]

Det skulle nog ta mig ett år att lära mig alla linjer,regler m.m så det är jätte bra att denna guide finns=)

Anmäl
2009-10-14 19:36 #3 av: sissie

Grundreglerna för AF är faktiskt väldigt enkla.

Laget ska ta sig 10 yard på fyra försök. Lyckas de får de fyra nya försök att ta sig 10 yard till från den nya platsen bollen träffat marken. Misslyckas de så får motståndarna bollen.

Tar de sig in i endzone så får de 6 poäng och chans att göra ett poäng till med att sparka bollen i mål.

 

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-10-15 07:33 #4 av: Tatsja

Fast skillnafrn mot rugby är väl hårfin?

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-10-15 08:32 #5 av: sissie

Kan inte rugby reglerna så bra. Vet bara att man bara får passa bakåt i rugby. I AF får man passa framåt.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-10-15 10:09 #6 av: Tatsja

ok. Kommer amerikansk fotboll från rugby. Alltså utvecklats från det?

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-10-15 11:04 #7 av: sissie

Det har den gjort men självklart har amerikanarna gjort sin egen variant. Men ursprungligen kommer den från Rugby.Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.