Amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll - vad gör dom?

2009-08-31 08:57 #0 av: sissie

För många kanske amerikansk fotboll är bara ett virrvarr dä man inte begriper ett skvatt. Men att som åskådare kunna njuta av en match är väldigt enkelt.

Lagen består av två uppsättningar spelare. Ett anfallande lag och ett försvarande lag. De turas om att vara inne på plan beroende på om de är i anfall eller i försvar.

Det är i anfallsgänget som quaterbacken finns med. Det är han som bestämmer vilken variant de ska spela. De olika varianterna har sifferkombinationer som quaterbacken ropar ut så att spelarna ska veta vart de ska springa.

Själva matchen är enkel att följa. Ena laget får början med bollen på mittlinjen. Spelarna står uppstälda i en rad med några spelare bakom i olika formationer. Mittenspelaren i främre linjen har handen på bollen, passar den bakåt till en quoarterbacken. Då passningen går försöker de som står på linjen att stoppa försvarna i motståndarnlaget från att ta sig fram och stoppa quarterbacken. De andra spelarna som stod bakom linjen försöker ta sig förbi in på motståndarnas planhalva för att ta emot en passning.

Quaterbacken passar till en av sina medspelare framför sig som gör allt fär att komma fram till "Endzone". Lyckas han så får laget 6 poäng. Om han blir fälld innan dess så görs allting om från den platsen där han blev fälld. Eller rättare sagt där bollen träffar marken.

Det kan verka enkelt att springa iväg med bollen. Men icke. Det är ofta bara några få yards de tar sig fram.

Ett anfallande lag har fyra chanser att ta sig 10 yard. Knappt 10 meter. Sträckan mäts upp längs med sidlinjen där ett par män håller två skyltar. Den ena av dem visar hur långt på planen laget måste sta sig för att få fyra nya försök.

Ibland händer det att det försvarande laget lyckas ta sig fram och fälla quarterbacken (Sacked). Då blir det ännu fler yard att ta sig framåt eftersom bollen då ska sättas i spel från den platsen, men den uppmätta 10 yardslinjen fortfarande är kvar på samma plats som förut.

Många gånger när laget har sitt fjärde försök att ta sig fram till 10 yardslinjen så väljer de att försöka göra ett "Field goal" i stället. Det är ett försök att sparka bollen mellan målstolparna i Endzoonens målgaffel. Lyckas de så får de 3 poäng.

Det är mycket taktik i Amerikansk fotboll. Men även ren råstyrka. Stora starka backar, små smidiga runnerbacks och givetvis en quarterback som kan kasta långt med precision. Men även en kicker som är vän med att sparka på bollen som är allt annat en rund.

Det var allt för denna gång. Återkommer med mera vid ett annat tillfälle.

 

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-08-31 09:00 #1 av: Tatsja

Just amerikansk fotboll förstår jag mig inte riktigt på. Är osäker när och om de tar poäng. Men visst är det ett nöje att se det.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-08-31 09:44 #2 av: sissie

Ska försöka reda ut begreppen med några artiklar och inlägg. Inte för att jag är världsbäst på amerikansk fotboll men grunderna kan jag.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-08-31 10:34 #3 av: Tatsja

Remember the Titans, spelade väl amerikask fotboll. Filmen alltså

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-08-31 11:18 #4 av: sissie

Det finns många filmer där amerikansk fotboll är med mycket.

Benknäckargänget tex.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-09-01 10:15 #5 av: Tatsja

Fast just den filmen tog mig starkt.

Benknäckargänget har jag sett

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.