Annons:
Etiketttränare
Läst 4224 ggr
Tatsja
8/15/09, 8:13 AM

Sven-Göran "Svennis" Eriksson

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En av väldens bäste svenske tränare, som tränat många internationella lag.

Svennis födde den 5 februari 1948 i Sunne, Värmland, men han växte upp lilla lilla Torsby. Sven-Göran är som många i norra Värmland, ättling efter inflyttade finnar som kom dit på 1600-talet, så kallade svedjefinnar från Savolax i Finland.

Svennis är bördig från den finska släkten Suhoinen, hans farfars far var tremänning till tage Erlander. Före detta svensk statsminister.

Han har spelat högerback i olika lag, som högst division 2 med KB Karlskoga. Efter en knäskada 1975 lade han skorna på hyllan. Sen började han som assisterande tränare i Degerfors IF och tog över huvudansvaret lite senare.

IFK Götebort blev uppmärksamma på honom och engagerade honom som tränare. Från en tuff början, så kunde då Svennis leda dem till klubbens största framgång genom tiderna med finalseger i UEFA-cupen 1982. De vann även Allsvenskan och Svenska Cupen samma år.

Han tilldelades 1982 TT:s idrottsledarpris.

I och med segern i UEFA-cupen så öppnades dörrar för en europeisk karriär och han flyttade 1982 till portugisiska SL Benfica. 1984 var det dags för Fiotentina och UC Sampdoria innan han kom till SS Lazio, där han vann Cupvinnarcupen 1999 och Serie A 2000.

Efter att ha varit i Italien så tog han över Enlands herrlandslag 2001. Det var deras första utländska förbundskapten någonsin. De nådde kvartsfinal i VM 2002 , EM 2005 och VM 2006. Han slutade som förbundskapten i landslaget och blev huvudtränare för Manchester City 2007.

Han har även varit tränare för Mexikanska landslaget, men det gick inget bra och han fick sparken april 2009.

Nu är han sportchef för Notts County FC i den engelska fjärdedivisionen och har då med sig Tord Grip som rådgivare, vilket har varit hans samarbetsparter i många år.

Svennis är en av Sveriges största tränare internationellt genom tiderna.

Torsby har inrättat en Svennis Cup till ära för Sven-Göran. I år firar de 10-års jubileum

Han är en av Sveriges mest kände tränare internationellt.

Under åren

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Annons:
Leffe
8/15/09, 12:19 PM
#1

Svennis är stor som tränare, men jag undrar om inte Nils Liedholm var snäppet större. Fråga alla italienare så blir det nog det svaret.

Tatsja
8/16/09, 8:59 AM
#2

Men ur svensk synpunkt i alla fall idag, är han störst. Fast Liedholm var och är nog den störste för italienarna. Det var nog skillnad på hur de tränade också.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Huygens
7/28/14, 9:54 AM
#3

DM har en artikel om Svennis. Det intressantaste är att läsa kommentarerna tycker jag. Väldigt olika tyckanden om honom på skilda plan.

[GIKmio]
7/28/14, 2:39 PM
#4

Det har varit mycket flyttande för den mannen som praktiskt taget haft en ny arbetsgivare  varje  år sedan han slutade som engelsk förbundskapten.

Upp till toppen
Annons: