2009-08-19 08:39 #0 av: Tatsja

Han var en fotbollspionjär som grundade klubbar i Schweiz och Spanien. Bland annat FC Barcelona

Den 22 november 1877 föddes  Hans-Max Gamper som kom att kallas Joan Gamper (även känd som Joan Kamper, Hans Gamper, Johannes Gamper och Kans Kamper), Han var en Schweizare som blev en fottbollspionjär.

Joan var den äldste sonen och det tredje av fem barn. Hans mor dog i tuberkulos när han var åtta år och då flyttade familjen till Zürich. Som ung utövade han både cykling och löpning . Sen började han med fotboll och ansågs i Scheweiz som en mycket god spelare och han var lagkapten för FC Bacel, Senare kom han att starta upp FC excelsior Zürich och FC Zürich. Två lag som han kom att spela för.

, död 30 juli 1930 i Schweiz, var en fotbollspionjär som grundade klubbar i Schweiz och Spanien. Den mest framgångsrika klubben än så länge är spanska FC Barcelona, vilka Gamper som klubbpresident hjälpte att bli en av de främsta fotbollsklubbarna i världen

Joan kom under året 1898 att besöka sin onkel i Barcelona. Han blev genast förälskad i den spanska staden och bestämde sig för att stanna. Efter att ha lärt sig flytande katalanska så tog han den tatalanska varianten av sitt namn. joan Gamper

Gamper gick med i den loka schewiziska evangelistkyrkan och började spela fotboll med protestanter i  Sarrià-Saint Gervasi. Samtidigt hjälpte han även till att starta en tidning som hette Los Deportes

22 oktober 1899 satte Gamper in en annons i tidningen och skrev att han ville starta en fotbollsklubb. Efter ett otroligt positivt svar, så reulterade det i ett möte på  Gimanasio Sole den 29 november och där grundades FC Barcelona. Grundarna bestod av en grupp schweizare, britter och spanska entusiaster. Det sägs att Gamper valde klubbens legendariska färger, blaugrana, efter FC Basel; dock har det spekulerats om att de andra klubbarna som han spelade för gav inspirationen.

Gamper som då bara var 22 år gammarl, var ändå den drivande kraften i klubben. men han ville bara vara ledamot och kluppkapten. för att kunna fokusera sig på att spela den älskade sporten. För FC Barcelona spelade han mellan 1899 och 1903, sammanlagt 48 matcher.och han gjorde över 100 mål.

Klubben vann sin första pokal, Copa Macaya, säsongen 1900/1901. Det var det första helkatalanska mästerskapet genom tiderna. 1902 spelade han sin allra första Copa del Rey- final, som Barcelona dock förlorade med 1 - 2 mot Club Vizcaya (numera Atheltic Bilbao).

Gamper blev 1908 president för FC Barcelona för första gången. Då var klubben på väg att läggas ner. Många bra spelare hade slutat och det saknades ersättare. vilket påverkade klubben både på och utanför planen. Joan var president för klubben i fem omgångar och tillbringade hela 25 år hos klubben.

Joans störta bedrift var att ge FC Barcelona en egen arena. Han samlade ihop pengar från lokala företag och den 14 mars 1909, flyttade de in på  Carrer Indústria, en arena med kapacitet för runt 6-000 åskådare. En kampanj för att rekrytera flermedlemmar startades och 1922 hade de över 10 000. Vilket ledde till att klubben fick flytta för att få plats med alla supportrar. Den nya arenan Les Corts, hade då kapacitet för 20 000 åskådare, men utökades senare till 60 000.

JoanGamper lyckades även rekrytera legendaren  Paulino Alcántara  klubbens meste målskytt genom tiderna och anställde 1917 Jack Greenwell som tränare. Under Gampers tid hos klubben lyckades Barcelona vinna elva katalanska mästerskap, sex Copa del Rey och fyra Coupa de Pyrenées och därmed klubbens första "gyllene ålder". Förutom Alcántara hade laget spelare som Sagibarbá, Ricardo Zamora, Josep Samitier, Félix Sesúmaga och Franz Platko.

Tyvärr så slutade Gampers sista mandat i kontroverser och personlig tragedi. Barcelonas fans hånade den 24 juni 1925 Spaniens nationssång och applåderade den brittiska God Save the Queen. Diktatorn Primo de Rivera anklagade Gamper för att förespråka katalansk nationalism och arenan stängdes i sex månader.

Joan Gamper utvisades från Spanien och återvände till Schweiz där han efter en tids depression och ekonomiska problem begick självmord 30 juli 1930.

1966grundade FC Barcelonas dåvarande president, Enric Llaudet, Joan Gamper-pokalen i Gampers ära.
Det är en försäsongsturnering som spelas av FC Barcelona med internationella gästklubbar och används traditionellt för att visa upp säsongens nya trupp. Klubben har reserverat Gampers medlemsnummer permanent och döpt en gata efter honom (Carrer de Joan Gamper).