Allmänt

Fotbollsskador på unga

2009-07-02 09:57 #0 av: Tatsja

Sommar, sol och fotbollsskor, Flickor skadas mest

Fotbollsskolorna börjar nu och flickor skadas fyra gånger mer än pojkar  i knäskador. Allt enligt Folksam och idrottsförbundet.
Detta är en undersökning på ungdomar mellan 13 - 17 år.

Korsbandsskador är två till tre gånger vanligare hos tonårsflickor än pojkar. Detta innebär att de är borta från planen i över 9 månader och risken för att drabbas av artros redan i 30-års åldern, ökar också.

Varför? Många tror att matchspel och för tidigt seniorspel kan vara en orsak.
Värmer inte flickor upp lika mycket som pojkar?

Måste vi lära tränarna mer förebyggande träning?

Många flickor kan få hela sommaren förstörd av skador, även pojkar.

Så tänk på att se till att era barn värmer upp ordentligt. Kräv detta av tränarna, innan skadorna förstör för barnen.

 Korsbandet stabiliserar knät och håller ihop lårbenet och underbenet

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-07-03 08:34 #1 av: Tatsja

Att flickor skadar knän lättare än pojkar, är enligt vissa på grund av att de inte tränar styrka i benen lika ofta som grabbarna. Även tjejerna borde ha samma fysikträning som grabbarna, för att förebygga och kunna förhindra dessa skador.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-07-29 23:09 #2 av: peerla

det stämmer faktiskt.. när jag var 13 år så fick jag en knäskada.. och har ont av den än idag och jag är 18 år.. Jag kan säga att jag tränade inte lika mycket som killarna gjorde.. Har spelat med killarna i 7-8 år..

Anmäl
2009-07-30 08:30 #3 av: Tatsja

Beklagar att du fått en skada. Hoppas att du slipper samma sak som mig. Jag var en sporttjej och har skadat knäna. Men fick operera och byta ut hela knät mot protes. Fast jag var då 50 år. De sa att det var en sportskada som inte behandlats ordentligt.

Ta vara på dig och hjälp med ditt ben, så du slipper samma sak som mig.

Vill du skriva något om hur det var att spela, så pm:a mig.

Artiklar mottages gärna.

Sköt om dig nu

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2010-07-10 13:51 #4 av: Fotbollsteknikern

Hej

Jag har påtalat över ett år till Örebro fotbollsförbund ( flera år) med riskerna att små flickor spelar och tränar med äldre tjejer och med vuxna kvinnor, utan gehör då fotbollsförbundet bara är intresserade utav ledarna för barnen. De bryr sej inte om vad föräldrar säger. Fastän detta är så utbrett så är det legitemerat hos fotbollsledarna att använda småflickor bland äldre spelare. Då jag spelade fotboll själv sedan - 60 talet till mitten av -80 talet så har jag ett stort kunnande.  Har 2 st. 14 åriga tjejer som jag själv enbart backar upp så de tränar och lär sig bra fotbollsteknik. Tyvärr så lär många ledare eller rättare sagt acccepterar att flickorna spelar fult som tyvärr inte domarna kan stävja. Mina döttrar är mycket teknisk kunniga plus mycket bra kondition . Men då är problemet att de inte får den träning de är i behov utav då så många andra tjejer inte utvecklat den tekniska sidan utan bara lär sig att spela fult och slå hårt på fotbollen. Varpå de tekniska tjejerna skadas lättare då de gillar att dribbla och latja med bollen. Mitt förslag har varit  och är att tjejer som vill skall ges större möjlighet att få träna med killar i samma ålder som får specialträning så de kan utveckla sin teknik och får ännu bättre träning och styrka.

Som sagt de flesta fotbollsförbund som ex. Örebro fotbollsförbund lyssnar inte på föräldrar liksom många klubbar inte gör.

(Problem 2 är att man även tillåter 5st.  ett år överåriga spelare i lagena ex. 5 st. 95:or ( som spelar i ett eget lag)att spela  i ett 96 lag varpå de 96:or som tillhör laget inte får spela alls och då inte får någon matchträning. 

Så här är den krassa verklighetn. Man bryr sej inte om de snälla fotbollsduktiga flickorna som vill satsa på styrka, teknik och fotbollsteknik. Mina tjejer kan dutta med bollen ca 200 ggr. och använder både fötterna , knäna och huvudet.

De älskar att dribbla men blir hela tiden tillsagda att sluta med det då det tydligen stör de andra tjejerna och fotbollstränarna som bara bryr sej om att de vinner men inte på vilket sätt man vinner och hur fotbollen spelas.   

Anmäl
2010-07-11 09:49 #5 av: Tatsja

#4 Låter inte bra alls. Man tycker föreningen ska lyssna lite på både föräldrar och spelare. Att vinna, är inte allt i denna värld.

Sen kanske det är lättare att vinna om de får dribbla och ha sig med bollen. Se bara de som spelar i högsta serierna. Där är det mycket teknik.

Får de inte lära sig det från början, är det svårt att bli uttagen av talangscouterna.

Fortsätt och lär ut dina flickor tekniskt kunnande och snoka runt om det inte finns något annat lag som de kan spela i.

Lycka till

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.