Dagens spelare

Cristiano Ronaldo

2009-02-17 09:40 #0 av: Tatsja

Portugisiskt fotbollsspelare som var med och tog silver i Fotbolls-EM 2994. Ung talang som visat världen att han är redo.

Hans fullständiga namn är: Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro.  föddes den 5 februari 1985 på Madeira i Portugal.Började spela i Sporting Lissabon och gick år 2003 över till Manchester United. Där var han med och vann UEFA Champions League 2007/2008.

I Fotbolls-Em 2004 var Ronaldo  med i det portugisiska landslaget som tog silver efter matchen mot otippade Grekland, som vann guld.

Ronaldo började som 8-åring att spela i ett amatörlag. CFAndorinha. Senare köptes han av CDNacional och efter det storklubben Sporting Lissabon. Han debuterade i portugisiska ligan som så ung som 17 år. Det var år 2002.

I Sporting Lissabon är han den ende spelaren som varit med i Sportings U-16, U18, B-lag och A-lag på en säsong och var då aktuell för Portugals U-17 landslag.

Gérard Houllier, manager för Liverpool FC, fick upp ögonen för Cristiano men ansåg att han med sina 16 år var för ung och behövde några år till på sig att utvecklas. Då han var 17 år, så spelade han i Sporting när de besegrade Manchester United och de blev så imponerade av hans spel att de uppmanade Sir Alex Ferguson att inte låta en sådan talang gå förbi.

Den 12 augusti 2003 såldes han till  Manchester Uniteds, Där han blev den förste portugisiska spelare att spela i klubben. Summan var  han kom till klubben den  12,24 miljoner pund. Där fick han nr7 på ryggen, fast han hade önskat få samma nummer som i  Sporting, nr 28. Han kände att han inte ville ha pressen att leva upp till legender som Ceorge Best, Bryan Robson, Eric Cantona och David Beckham. Men det Ferguson vill, får Ferguson. 

Ronaldo debut för nya laget, var när han fick hoppa in efter 60 minuter och då gjorde han Uniteds tusende Premier League-målSammanlagt gjorde han 10 mål i samtilga turneringar som Manchester United spelada i
År 2005 och 2006 blev han framröstad av Uniteds fans till FIFPro Special Young Player of the Year 
Han har även fått 14  individuella priser och utmärkelser. Bland annat ligans bästa spelare. Den utmärkelsen har han tillsammans med Thierry Henry fått 2 år i rad. De är de enda spelare som fått det.

Sitt första hattrick i Manchester United, gjorde Ronaldonär de spelade mot Newcaste United, 2008. De vann med 6-0-

 I Champions League-finalen 2007-08 så belönades med både Le ballon d'or och guldskon, för sitt ihärdiga målgörande. Han blev den förste yttermittfältaren som vunnit dessa pris.

Real Madrid är en dröm för honom sedan barnsben, men trots ihärdiga försök från dem att köpa Cristiano, så skriver han fortfarande på för Manchester Unidet. Sin dröm kommer han att uppfylla en dag, när han verkligen känner för att byta lag.

Han är så ung och har tiden framför sig. Denna spelare kommer vi få se mycket mer av.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-02-17 16:55 #1 av: Krikke

Ronaldo.

/ Krikke

Medarbetare på Hockey iFokusFotboll iFokus

| Frölunda HC | IFK Göteborg |

Anmäl
2009-02-17 19:52 #2 av: Maja

Mycket duktig spelare! =)

Anmäl
2009-02-18 00:10 #3 av: Tatsja

Så ung och duktig. Kommer ihåg när de spelade mot Grekland. Han var otröstlig. Det var så att modershjärtat slet i en. Ville bara hålla om denna lilla pojke och trösta honom. Men sen har han visat sig vara suverän med bollen

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.