Arenor

Huliganer på gott och ont

2008-10-04 00:41 #0 av: Tatsja

Varför finns det huliganer? Det vet nog ingen. Men dessa människor som förstör för oss som vill se fotboll utan slagsmål, måste stoppas. Vilka är de? Det kan vara denna trevliga person som sitter bredvid dig, i samma lagklädsel som dig själv. Ofta kan det vara samma person som bara byter matchtr…

Varför finns det huliganer? Det vet nog ingen.
Men dessa människor som förstör för oss som vill se fotboll utan slagsmål, måste stoppas.

Vilka är de? Det kan vara denna trevliga person som sitter bredvid dig, i samma lagklädsel som dig själv. Ofta kan det vara samma person som bara byter matchtröja beroende på vilken match de går på.Det enda de vill är att starta ett uppror. Inget intresse av hur lagen spelar eller vem som vinner. De går bara för att få slåss.

Ett stort fel är att det serveras alkohol på arenorna. Ju mer öl, desto sämre ölsinne och sen är slagsmålet igång.
Vilka signaler ger det inte till våra barn som vill se fotboll.
Nej, sluta servera öl när det är match och ta kort på huliganerna och se till att de är portade. Vi kommer nog aldrig få slut på slagsmålen, men kanske kan det minskas. Hur roligt är det att uppleva en match och kanske gå med rädslan att bli nedslagen efteråt.
Det är ju bra att klackarna sitter på olika ställen, men hjälper föga när ingen vet vem som är huligan eller ej. Hårdare tag behövs.
Lagen behöver ju allt publikstöd de kan få av oss som vill se, oavsett vinst eller förlust.

Många länder har kort på huliganer och släpper inte in dem. Läste om en i England som fått 200 års portning från matcher. Jag vill kunna gå och se mitt lag utan rädsla. Ta med mig barn eller barnbarn utan att riskera att de blir nedslagna på grund av fel tröja.

Har ingen direkt lösning hur man ska ta itu med detta, mer än jag skrivit. Nej, om vi alla kunde ställa upp på alkoholfritt så kanske vi får det lite lugnare. Förstår inte vad sport och drickande har för gemensamt. Slagsmål hör inte heller hemma där.

För allas trevnad. Hjälp till att stoppa slagsmål och sätt dit huliganerna

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-10-04 15:29 #1 av: Leffe

Huliganer på gott och ont. Finns det något gott med huliganer? De är väl bara till ondo? I alla fall tycker jag så. Det behövs krafttag. Vad hjälper böter till klubbarna. Det drabbar klubben inte huliganen. Spel inför tomma läktare drabbar även huliganen. Visst alla blir drabbade - kollektivt straff kanske man kan säga. Förhoppningsvis reagera då de som inte är huliganer. Då slutar det förhoppningsvis att huliganerna inte kan visa sig vid matcherna. Ett annat sätt flytta ut matcherna långt ut någonstans.

Något måste ske för att få stopp på eländet. När jag var ung kunde hela familjen gå och se fotboll. Det går inte längre.

Anmäl
2008-10-04 17:58 #2 av: AndreasS

Har precis suttit och läst wikipedias artiklar i ämnet och ser inte något gott i huliganismen överhuvudtaget. Det som betäknar en huligan är att personen ifråga inte har nått som helst intresse i själva sporten förutom att det skulle vara en sport att sloss mot andra. När jag läste artikeln på wikipedia så får jag skämas lite då den även tar upp ett bråk som var och är fortsfarande är mellan Västerås och Karlstads laget BS Boltic/Göta.

Citerat ur artikeln

"I Sverige finns huliganproblemen främst inom storstadsfotbollen på herrsidan. AIK, Djurgårdens IF, Hammarby IF, IFK Göteborg, GAIS, Malmö FF och Helsingborgs IF är klubbar som haft svårare problem med huliganism, särskilt under så kallade derbymatcher. De tidigaste rapporterna om större publikbråk i samband med fotbollsmatcher i Sverige härrör från 1920-talet då det i polisrapporter står om anhängare till Djurgårdens IF och AIK som träffades bakom Stockholms stadion för att "göra upp" efter matchen.

Andra sporter i Sverige som dras med huliganproblem är ishockey och numera ibland även bandy, då främst bland supportrar mellan BS BolticGöta och Västerås SK. När Luleå HF och Skellefteå AIK möts i Elitserien i ishockey blir det ofta slagsmål mellan supportrar, även när Linköpings HC och Södertälje SK spelar. Sedan Linköpings HC 1999 nådde Elitserien för första gången har möten mellan HV 71 och Linköpings HC, så kallade E 4-derbymatcher, inneburet problem med stökiga supportrar. Djurgårdens IF och AIK har också haft problem med huliganer på ishockeysidan, men har lugnat ner sig efter att AIK 2002 föll ur Elitserien, vilket innebär att lagen sedan dess inte möts i seriesammanhang. Huliganismen har även i början av 2000-talet gått från att vara ett explit storstadsproblem till att nu även finnas på mindre orter som Västerås och Linköping.

Supportergrupper som är inblandade i huliganism och uppgjorda slagsmål sinsemellan går under begreppet firmor. Ursprunget är i England där våldet till en början främst framträdde på läktarna men i takt med ökad bevakning så har detta flyttat utanför arenorna till ofta i förväg planerade mötesplatser."

Min syn på huliganer är att porta dom på livstid från allt vad idrott heter.

Mvh: Andréas Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om oss och vår vardag - Bubben´s & Bella´s Blogg | Forza Grönvitt 100% kärlek

Anmäl
2008-10-05 08:42 #3 av: Tatsja

Tänkte väl att rubriken skulle provocera. Därför skrev jag gott. Men ändå kanske huliganen är den där som sitter bredvid dig i början och är hjälpsam och snäll. Det finns ju de som till och med tar med sig sina barn. Tror att alla människor har något gott inom sig.

Fast huliganer ska inte få gå på fotboll. Ut med kort på dem så de stoppas redan vid ingången.
Tomma läktare kan ju vara ett sätt, men ändå straffar spelarna. Hur roligt är det att kämpa om inte publikstödet finns.
Förbjud även alkohol. Anser inte det hör hemma på arenan. Barnen ska kunna få följa med utan att pappan sitter och blir fullare och fullare. För ofta är det fädrerna som går med sönerna.

Strängare straff för de som slåss.

Håller med om att de ska portas för livstid. Med all dess kameraövervakning som är på matcherna borde det vara lätt att se vilka de är.

Fram för trevligare fotboll för både spelare och åskådare.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-10-06 06:29 #4 av: EvaG

Det finns mycket gott med huliganer. De gör så att familjer går och ser fotboll i de lägre serierna och att dessa smålag då får in mer pengar på publik. Så visst har huliganerna gott med sej.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2008-10-06 08:42 #5 av: Tatsja

Bra Eva. Du hittade något gott i alla fall. Håller med dig där. Men hur roligt är det om de börjar gå på de matcherna också? Hoppas inte det händer.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-10-06 13:40 #6 av: medde

#4 Skrattande

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-10-06 15:29 #7 av: EvaG

#6Cool Mycket av det skrivna syns inte

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2008-10-06 21:59 #8 av: medde

#7 Jag läste inte tre rader från dig utan sex rader i ditt inläggFlört

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-10-07 07:19 #9 av: EvaG

#7 Skrattande

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2008-10-08 03:12 #10 av: Leffe

Huliganer på video

Anmäl
2008-10-14 22:35 #11 av: Tatsja

Mycket tråkiga scener.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-11-30 18:24 #12 av: Elen

Det finns huliganer som älskar fotboll och kollar och sjunger på matchen så som det ska vara, sen utanför så får dom göra var de vill jag bryr mig inte

Det jag tycker är bra är att de kan skälla ut fjortisar som inte sjunger på matchen och inte ens kollar, sitt på familjeläktarn isåfall men inte i klacken.  

Anmäl
2008-11-30 23:02 #13 av: Tatsja

Håller inte med dig. Huliganer är de som ofta förstör matcherna och vad de gör ute på stan, kan orsaka mångas lidande.

Alla kanske inte vill sjunga med. Jag är en till exempel, men bara för den skull, ska jag inte behöva sitta på familjeläktaren. Jag vill sitta på supporterplats.

Vi är nog många som har negativa uppfattningar om huliganer. Man ska nog skilja huliganer och supportrar. Det är skillnad på dem.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-12-01 12:52 #14 av: AndreasS

#12 Kan inte heller hålla med om det du skriver om att det skulle finna huliganer som älskar fotboll och står på läktaren och sjunger.

kikade runt lite på Internet och fann detta:

"Huliganism kallas våld från så kallad supportergrupp med anknytning till sportevenemang, oftast i ett lands högre divisioner i en lagsport eller vid internationella lagsportevenemang. Den som utövar detta våld, och säger sig göra det i en sportklubbs namn, kallas huligan, ett ord som senare använts för att referera till "busar" även på andra håll."

Citerat från wikipedias artikel om huliganism.

En supporter däremot är en som älskar fotboll och står på läktaren och sjunger ramsor och hejar på sitt lag. Filmen speglar en supporter dock fel lag. Förlåt alla gnagare.

Mvh: Andréas Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om oss och vår vardag - Bubben´s & Bella´s Blogg | Forza Grönvitt 100% kärlek

Anmäl
2008-12-02 08:10 #15 av: Tatsja

#14 Det är så rätt sagt Anders. Man måste göra skillnad på huliganer och äkta supportrar.

Älskar man sitt lag, så vill man ju inte förstöra för det, som huliganerna gör.

 

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-12-08 19:17 #16 av: cecilia1970

Jag tycker att det är tråkigt att se när huliganerna förstör för andra. vad vill dom, skapa uppmärksamhet? Att starta ett bråk. jag tycker är onödigt. Jag hoppas dom blir avstängda. men det kan ju drabba oss som vill se en fotbolls match. Då får ingen komma. Det har ju hänt.

Anmäl
2008-12-15 17:38 #19 av: Isak

#14 Vadå fel lag?

Anmäl
2008-12-15 23:21 #20 av: Tatsja

#19 håller med #14 Flört

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-12-16 10:56 #21 av: AndreasS

#19 Gnagare, råttor = Skadedjur Flört

Mvh: Andréas Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om oss och vår vardag - Bubben´s & Bella´s Blogg | Forza Grönvitt 100% kärlek

Anmäl
2008-12-17 09:41 #22 av: Tatsja

#21 Ja, ta dit anticimexFlört

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-12-20 13:05 #23 av: cecilia1970

Jag menar att jag är Djurgådare och en annan person kanske hejar på Aik. Måste man bråka då bara för att ett lag vinner just då. Alla hejar på sitt favoritlag (That it)

Anmäl
2008-12-20 14:04 #24 av: AndreasS

#23 Tyvärr så finns det människor som inte förstår bättre.

Mvh: Andréas Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om oss och vår vardag - Bubben´s & Bella´s Blogg | Forza Grönvitt 100% kärlek

Anmäl
2008-12-21 00:20 #25 av: Tatsja

Håller med er båda två. Men många är bara där för att bråka och sen när alkoholen kommer in i bilden, så ökar våldet.

Sen finns det de som inte kan ta förlusten utan tjafs. Även om deras lag vinner, måste de bråka.
Man kan likna det med alla gäng som bråkar i Usa och även andra länder.
Går nog aldrig att få helt bukt med det.
Fast jag önskar det.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-12-22 16:17 #26 av: cecilia1970

Jag håller med dig Tatsja.

 

God Jul och Gott Nytt År till alla,

Anmäl
2008-12-25 10:19 #27 av: shiva17

Vaför heter huliganer

Anmäl
2008-12-25 10:48 #28 av: Tatsja

Därför att de vill inte se matcher, utan bara starta bråk

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-12-25 22:20 #29 av: cecilia1970

Men man undrar varför dom ska sabba för andra, Dom kunde hålla sig hemma tycker jag, Uppmärksamhet kan man få på annat håll än att starta ett bråk som kan sluta med att någon skadas väldigt svårt, Vad händer då? jo då kanske dom fattar att så kan dom inte hålla på, Polisen blir inblandad. Många skulle kunna ha roligare utan att dricka alkohol när man är och tittar på en fotbolls match, För att sport och alkohol passar inte ihop!

Anmäl
2008-12-26 06:34 #30 av: Tatsja

#29 För att sport och alkohol passar inte ihop!
Det håller jag med om. Tyvärr är det så att huliganer vill starta bråk i folksamlingar. De bryr sig inte om vilka som blir skadade, om det så är ett barn, eller att de blir tagna av polisen. Bara de får slåss.

Kvittar egentligen vad det är för match, uppträdande eller något annat. Slåss är nog allt de vill.

Jag anser dessa vara fega uslingar. Ingen vill ju att vårt lag ska spela för tomma läktare, men så länge det finns huliganer, så är det laget som får sona för det. Dryga böter också.

Inte ens poliserna får stopp på dem. Har ingen lösning, men kanske det skulle bli mindre bråk om alkohol inte serverades. Tänk om arenorna gick ihop och testade några matcher. Men ingen törs väl. Det ligger ju stora pengar i ölen som serveras.

Tänk vad trevligt det skulle bli för barnen att slippa se fulla människor, pappa som dricker, slippa se dem som blir otrevliga.

Det är väl en önskedröm.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-12-26 18:42 #31 av: cecilia1970

Jag håller med, Det är bra skrivet av dig Tatsja. Men det kanske också är på det viset att om huliganerna som ofta är ungdomar, Har det så jobbigt hemma med föräldrar som inte bryr sig om dom. Då vill dom ju höras och störa andra människor på annat sätt, Då kanske man får på annat sätt, Jag tycker att andra skulle kunna prata med dom och berätta att dom kunde att få några altenativ att göra saker på ett bättre sätt, än att bråka!

Anmäl
2008-12-27 01:29 #32 av: Tatsja

Det är inte bara ungdomar utan äldre och som är huliganer. Bråkstakar från början och hur ska man tackla dem? Speciellt om de är 30 och över.

Se bara dessa i England. Det är 20 och uppåt.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-12-27 16:24 #33 av: cecilia1970

Ja det har jag inget svar på Tatsja,

Anmäl
2008-12-27 20:09 #34 av: AndreasS

Den yngste som jag känner till är bara 11 år och har ett antal huliganslagsmål bakom sig och är hos polis en gosse som dom har haft mycket med att göra.. Det finns grupper runt om i vårt avlånga land som har killar och även tjejer som är mellan 12-15 år som är ute och slåss för sitt lag. Ett tips är att göra en sökning på youtube på huliganer där finns det 100-tals klipp med små gossar och töser som slåss för sitt lag.

Hur kan då jag veta detta, frågar sig säkert många...

Kan sägas att jag har egna erfarenheter av huliganismen då jag själv har vart en innan jag kom på insickt på vad det var jag höll på med. Har vart bandlyst från allt vad idrott heter under 3 års tid. Jag vet hur saker och ting funkar i dom innersta kretsarna. Jag var 25 år när jag började resa land och rike runt för att slåss i mitt lags namn. Idag snart 10 år senare inser jag vad det är jag har hållt på med. Och detta är jag inte stolt över utan jag skäms.

Jag kommer inom kort börja föreläsa om detta på skolor i staden där jag bor just pga att stoppa rekryteringen av nya medlemmar som ska tas ut i fighter mot rivaliserande grupper. Jag vill få ett stopp på nyrekryteringen bland ungdomarna. Jag vill också införa nolltollerans när det gäller våld i samband med idrott.

Varför nämner då jag detta?

Jo för att min önskan är att folk ska få upp ögonen för dessa "puckon" som påstår sig att slåss för sitt lag vilket dom inte gör i själva verket för dom vet inte vad sport är.

Mvh: Andréas Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om oss och vår vardag - Bubben´s & Bella´s Blogg | Forza Grönvitt 100% kärlek

Anmäl
2008-12-28 06:24 #35 av: Tatsja

Mycket bra skrivet. Det är otäckt när det är i så unga åldrar som de slåss.
Varför? Ja, säg det.

Är det för att de ser upp till de äldre?
Eller brist på vad de ska göra?
Kanske dåliga hemförhållanden?

Vad gjorde att du började slåss för *ditt* lag?
Slogs du även på andra matcher där inte laget spelade?

Kan du inte göra en artikel om just huliganer och faran av att hålla på. Lite om det som du ska föreläsa om?

Vi måste få upp ögonen på dessa ungdomar i tidiga åldrar innan det går för långt.

Var alkohol inblandat?

Hur kom det sig att just du fick insikt i att det var fel?

Många frågor har jag och tror du kan svara på dem.

Så snälla AndreasS, Skriv en artikel om det.

Kramiz Tatsja

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-12-28 12:03 #36 av: AndreasS

#35 Dels är det att de ser upp till de äldre och sen har det mycket med hur deras hemförhållande ser ut. Det är oftast ungar som inte har det så lätt hemma och i skolan men det finns även sk. brats bland huliganerna. I många fall så är alkoholen involverad men även andra berusningsmedel då som narkotika av olika slag.

Varför började jag slåss för "mitt" lag? Bra fråga som jag faktiskt inte har något svar på utan det bara vart så.

Jag slogs inte på andra matcher utan det var uppgjorda fighter med motståndarlagets sk. supportrar.

Artikel? Nej någon artiklel vill jag inte skriva om detta, för det är lite känsligt om man säger så.

Det finns en anledning till när jag insåg vad det var jag höll på med, men ingen anledning som jag vill skriva ut här i ett forum.

 

Mvh: Andréas Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om oss och vår vardag - Bubben´s & Bella´s Blogg | Forza Grönvitt 100% kärlek

Anmäl
2008-12-28 19:18 #37 av: cecilia1970

Hej AndreasS

När jag läser din historia, så måste skriva att det var bra att du insåg att det var fel det som du gjorde och att du ville göra någonting åt saken för din del, Mycket bra tycker jag! och att tala om för andra att dom inte ska bråka,

Anmäl
2008-12-28 23:03 #38 av: Tatsja

Tänkte mest om den föreläsning du skulle hålla. Men respekterar ditt beslut för fullt.

 

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-12-28 23:19 #39 av: AndreasS

#37 Tack, dels var det jag själv och en specifik händelse samt rättssytemet som fick mig att lägga av med mina vansinnes fasoner.

#38 Föreläsningen är helt improviserad och det kommer grundas på frågor som elever kommer att få ställa till mig under föreläsningens gång. Jag kommer dessutom ha med mig ett av mina offer som jag idag är mycket nära vän med samt en representat från polis och en från en av klubbarna i stan under föreläsningen.

Mvh: Andréas Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om oss och vår vardag - Bubben´s & Bella´s Blogg | Forza Grönvitt 100% kärlek

Anmäl
2008-12-29 08:14 #40 av: Tatsja

#39 Det tycker jag är mycket storsint av dig att göra. Sen den som är med dig kommer att kunna ge mycket fin information till de som lyssnar. Önskar jag kunde komma och lyssna.

Mycket lärorikt och hoppas åhörarna tar lärdom.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-12-29 18:11 #41 av: cecilia1970

Jag håller med Tatsja! Vill bara säga Gott Nytt År till er alla. kram

 

Anmäl
2008-12-29 23:41 #42 av: Tatsja

Det samma gumman

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-12-30 12:16 #43 av: AndreasS

Det samma och tack.

Mvh: Andréas Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om oss och vår vardag - Bubben´s & Bella´s Blogg | Forza Grönvitt 100% kärlek

Anmäl
2008-12-30 18:03 #44 av: cecilia1970

Tackar så mycket!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.