Allmänt

Svensk fotbollshistoria.

2008-09-23 01:11 #0 av: Tatsja

Hur kom den till Sverige och varför. Vilka spelade första matchen? Lite data fram till idag.

 

På 1870 -talet började Sverige utöva fotboll som organiserad idrott främst i gymnastikföreningar. Viktor Balck som bildade Stockholms Gymnastikförening,1875.  kom i kontakt med bland annat fotboll och bandy,när han var i London 1880.

Svenska Idrottsförbundet som bildades 1895 i Göteborg, var den första administreranden myndigheten. De inbjöd idrottspel med svenska mästerskap som spelade den första matchen 1896 mellan Örgryte IS mot Idrottens vänner. Örgryte IS vann med 3 - 0. Sen spelades SM mellan 1896 - 1903 och då började föreningarna komma igång på allvar.

Den tävling som ansågs i östra Sverige förnämligare än SM var den Rosenska pokalen som anordnades år 1899 - 1902. Efter tre raka segrar tog Gefle IF hem pokalen för alltid.

Lite data

1901

 • 28 november - hade Nordiskt Idrottslif, den tidens idrottstidning styrd och ägd av Clarence von Rosen och Viktor Balck, inbjudit till ett möte för att diskutera "organisering af fotbollsspelet i Sverige". Resultatet blev en resolution med grunddrag för arbetsordning och reglemente för en fotbollsadministration samt utlysning av nytt möte.
 • 9 december - sammanträder förbundsrådet för Svenska Gymnastik- och idrottsförbundet, Viktor Balcks år 1981 "med tonvikt på gymnastik bildade landsförbund", och bildar en "sjelfständigt arbetande sektion för fotboll" med Clarence von Rosen som ordförande.

1902

 • 20 februari och 9 april - nya möten på Nordiskt Idrottslifs byrå vilket resulterar i att den 6 maj bildas Svenska Bollspelsförbundet "utan något som helst samband med förut befintliga organisationer eller förbund". Grundare är representanter för AIK, Djurgårdens IF, IFK, IF Sleipner, IF Svithiod och Östermalms SK. Ordförande blir Clarence von Rosen, bland ledamöter återfinns J. S. Edström, C. L. Kornerup, Carl Hellberg.

1903

 • 31 maj - bildas Svenska gymnastik- och idrottsföreningarnas riksförbund, det nuvarande Riksidrottsförbundet (RF).

1904

 • 23 mars - tillsätter RF:s överstyrelse en sektion för bollspel. Den 24 april splittrar överstyrelsen den gamla bollspelssektionen i fyra och bildar en sektion för fotboll och hockey med Clarence von Rosen, ordförande, C. L. Kornerup, Robert Carrick j:r, Anton Johanson, Köping, m fl och med W. Friberg som suppleant. Avsikten var att sektionsstyrelsen skulle söka träffa en överenskommelse med Bollspelsförbundet.
 • 27 mars - bildas i Eskilstuna Svenska Fotbolls Unionen "under uttryckligt betonande att söka samarbete med Riksförbundet".
 • 28 maj - tillsätter Bollspelsförbundet en kommitté för att skapa riktlinjer för samarbete med RF:s sektion.
 • 22 juni - inbjuder RF:s sektion för fotboll och hockey till tävling om SM. Svenska Bollspelsförbundet förbjuder då sina föreningar att deltaga.
 • 20 juli - meddelar "Idrottstidningen" att sagda förbud föranlett ett beslut att IFK-kretsarna inte får tillhöra Bollspelsförbundet. Vidare sägs att Svenska Fotbolls Unionen anslutit sig till Riksförbundet och att "Svenska FotbollFörbundet är det namn som Riksförbundets fotbollsektion antagligen kommer att antaga".
 • 26 juli - lägger Bollspelsförbundet fram ett samarbetesförslag. Enighet nåddes ej men man samsades på så sätt att RF:s SM och Svenska Bollspelförbundets tävling om Svenska Fotbollspokalen slogs samman, Bollspelsförbundet fick hand om administrationen.
 • 27 november - konstaterar RF:s överstyrelse att alla försök till samarbete med Bollspelsförbundet strandat och kallar svenska bollspelande föreningar till ett diskussionsmöte den 18 december.
 • 18 december - hålls "allmänt fotbollsmöte" med Viktor Balck som ordförande. 77 föreningar var representerade, en hög siffra med tanke på att antalet till RF anslutna föreningar då var 87. Mötet tog ställning till två frågor dels "Är sammanslutning och enhetlig ledning af fotbollspelet inom landet önskvärd?" - svaret blev ett enhetligt ja.

 

Alla var inte överens om hur sammanslutning och enhetlig ledning skulle uppnås inom fotbollspelet, men med knapp marginal 40 röster mot 37 röster, van ett förslag som löd:

"Representanter för fotbollspelet idkande 77 föreningar i Sverige, samlade till allmänt möte i Stockholm den 18 dec. 1904, uttala sig för anslutning till riksförbundet och dess mål att ena och sammanföra all svensk idrott. Mötet uttalar därför som sin mening att rätta sättet för lösningen av den strid som hittills rådt inom fotbollsvärlden, är, att de föreningar, som ännu ej anslutit sig till riksförbundet, göra så snarast möjligt, samt att fotbollspelandet idkande föreningar indelas och bollspelet anordnas i hufvudsak öfverensstämmande med af riksförbundets fotbollsektion offentliggjord plan."

 

Styrelsen som sammanträde  den dagen anses som anses som den först för stiftandet av Svenska Fotboll-förbundet. Det officiella namnet blev Svenska Gymnasik - och Idrottsföreningarnas riksförbund sektion för fotboll och bandy. De ville helst ha namnet Svenska Bollspelsförbundet. Vilket inte hände förrän Svenska gymnastik och idrottsföreningarnas riksförbund upplöstes under 1905 och då blev namnet istället, Svenska Fotboll Förbundet.

 

I deras 25-årsskrift konstateras att Svenska Fotbollförbundet var den obestridde ledaren fö den svenska fotbollsidrotten och med sitt medlemskap i den internationella federationen (FIFA) kunde få den officiella stämpeln som erkända även utomlands.

När nu alla stridigheter var slut kunde förbundet ägna sig åt sportens utveckling.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-09-23 23:47 #1 av: Tatsja

Mycket man får lära sig genom att bara söka

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-01-18 21:52 #2 av: LiindaH

oj, allt detta hade jag inte en susning om :O

Anmäl
2009-01-18 23:59 #3 av: Tatsja

Finns nog mer om man gräver. Men det var det jag menade.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-01-19 04:26 #4 av: LiindaH

hehe absolut

Anmäl
2009-01-19 07:54 #5 av: Tatsja

Bara skriv vad du vill veta, så gräver vi andra.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.