Allmänt

TIFO

2012-05-31 16:48 #0 av: Jimmy.L

Dom flesta av oss vet vad ett tifo är på läktaren och hur snyggt det kan bli men hur går det till och vad används?

Dom flesta lagen i Allsvenskan har nu mer olika grupper som sysslar med tifo oftas kallar dom sig för olika ultras grupper eller kort sagt för tifogruppen. Större tifon planeras i månader i förväg och det samlas in 1000-tals kronor som ska bara hållas upp i några minuter.

Man har en skiss på den arenan man är på och ser hur många stolar det finns sen börjar jobbet med att tänka ut vad man vill göra, oftas är bara pengar det största hotet för att kunna genomföra det hela.

När planen är klar så ska matrialet inhandlas och det köps in oftas matrial från utlandet främst från Polen och Italien, när matrialet väl är inköpt är det dax att börja forma det till ett tifo.

OH-tifo - Ett tifo med en stor flagga (OH för overhead-flagga) ska målas om den nu inte har beställts med färdig tryck. Det tar många timmar att måla sådan flagga man jobbar oftas hela sin fritid och ibland hela nätter för att få det klart innan matchen.

Mosaiktifo är lättast det behöver man oftas lägga ut 1-2 dagar innan match på läktaren.

Större och mindre flaggor används med, oftas så köper man enklare tyg i en affär och målas eller sys innan den sätts på en elrör. Större flaggor köps in från utlandet som man beställer i olika färger eller klubb märken. Även plastflaggor kan man använda i olika färger för att bilda mönster.

Bengaler och olika typer av rök används även ibland på läktaren, man köper in oftas från utlandet.

Plastflaggor utlagda i olika mönster.

Pappersark kan man bilda massor med mönster.

Bengaler lyser upp vackert men är inte tillåtet på läktaren. Dom som tänder bengaler kan få kraftiga böter eller tillträdesförbud på läktaren upp till 2 år.

OH-tifo med pappers ark, det finns mängder med olika sätt att göra ett tifo på. Nästa gång hinken går förbi dig på läktaren lägg då en slant i den så dessa killar och tjejer kan fortsätta med tifon till att hylla ditt lag med. För det är bara ekonomin som sätter stopp för vad man kan göra.

 

 

Anmäl
2012-09-04 13:37 #1 av: [Nynäs]

Kanon artikel sådant här vill man kunna läsa om.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.