Allmänt

Strandfotboll

2012-12-07 20:01 #0 av: Bettan

Strandfotboll eller beach soccer är en lagsport där det gäller att få in bollen i motståndarnas målbur. Kontakt med händerna är inte tillåten, undantaget målvakten vars uppgift är att skydda målet. Man spelar med en målvakt och fyra utespelare i vardera laget.

På stranden Lene i Rio de Janiero kom början till strandfotboll. Man skrev de första reglerna 1992. Sporten blev snabbt populär runt om i världen då kända fotbollsspelare gjorde mycket reklam för den. Den första proffessionella turneringen spelades i Miami Beach med Argentina, Brasilien, Italien och USA. Det är Beach Soccer Worldwide som organiserar turneringar runt om i världen.

Målvakten har till uppgift att se till att motståndarna inte gör mål. Målvakten är den enda spelaren som får ta bollen med händerna. Målvakten får ta upp bollen med händerna om en medspelare passat tillbaka bollen. Därefter måste bollen röra en motståndare innan en medspelare återigen kan passa till målvakten som tar bollen med händerna. Backarnas uppgift är att hjälpa målvakten när motsåndarna har bollen. När det egna laget har bollen agerar ofta en back som mittfältare. Mittfältare och anfallare sköter spelet från mittplanen. Anfallaren står längst bort från det egna målet och har som främsta uppgift att undvika markering och lura motståndarna. Avbytare kan bytas in under matchen mot an spelare på plan. Det fär göras hur många byten som helst.

Planen är rektangulär och består av två planhalvor som delas med flaggor vid mittlinjen, den är 26-28 meter bred och 35-37 meter lång, underlaget ska vara sand. På planen finns inga linjer dragna som visar planens områden.

Om bollen kommer utanför sidlinjer döms inkast som man får kasta eller sparka. Vid kortsidorna blir det antingen hörna eller inspark beroende på om det är det anfallande eller försvarande laget som slår ut bollen. Vid inspark får målvakten starta spelet genom att kasta bollen. Domaren kan stoppa spelet vid regelbrott och ge frispark till det lag som utsatts av regelbrottet. Domaren kan också välja att ge fördel av boll om det berörda laget har kvar bollen inom laget vilket betyder att spelet fortsätter utan avblåsning. Vid allvarligare ojustheter kan domaren varna spelaren genom att visa ett gult kort för spelaren. Vid grova regelbrott kan domaren ge rött kort direkt, så kallad grov utvisning.


Källa: Svenska Wikipedia 7/12-12

Ha en bra dag

Sport iFokus

Anmäl
2012-12-20 04:45 #1 av: UllaNo

Det är kul att kolla på. Själv kör jag hellre beach volley.

Anmäl
2013-01-08 23:32 #2 av: Lasse

Strandfotboll är väl det som brassarna börjar med och lär sig hantera bollen så bra.


Anmäl
2013-01-09 19:35 #3 av: [Jony]

Måste vara jobbigt att springa så i sanden? Även beachvolleyboll kan vara det.

Anmäl
2013-01-09 19:43 #4 av: UllaNo

Det har du nog rätt i. Det är ju jobbigt att bara springa i sanden.

Anmäl
2013-04-08 21:17 #5 av: GIKmio

#2 Läste om legendaren från VM 1994 Romario, att han brukade spela fotboll på Copacabanas stränder. Eftersom det blir motstånd att röra sig i sand så gör det även att benen blir starkare.

Sajtvärd för Öl i fokus. Medarbetare på Sport i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2013-04-08 22:29 #6 av: Leffe

Tror många gör så i Brasilien. Det är tydligen så de lär sig behandla bollen så bra tekniskt också

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.